Puterea cuvintelor pe care ni le spunem

Puterea cuvintelor pe care ni le spunem

Călătoria noastră personală este strâns legată de cuvintele pe care ALEGEM să ni le spunem în fiecare zi. Și pe care alegem să le spunem celorlalți. Aceste cuvinte ne modelează felul în care gândim și interacțiunile cu ceilalți.

Poate părea un proces neînsemnat, dar să privești cu atenție cuvintele pe care le folosești cel mai des, e un instrument valoros de autocunoaștere și de creștere. Ce spun cuvintele pe care le folosești? Îți lasă loc să crești? Dacă nu știi care sunt aceste cuvinte ia o foaie de hârtie și începe să le scrii. Poți să le scrii și într-un notes pe telefon. Pare un exercițiu simplu, dar vei avea nevoie de mai mult timp decât crezi. Deci e ok să îl începi acum și să revi la el până ajungi la cel puțin 5 cuvinte.

Cu fiecare cuvânt pe care îl alegem, ne modelăm propria călătorie. Ne definim direcția pe care dorim să o urmăm. În această călătorie, cuvintele devin busola. Fiecare cuvânt este o forță care ne împinge înainte.

Pentru mine aceste 7 cuvinte fac minuni. Știu sigur că mai sunt și altele, dar o sa revin cu ele.

1.ALEG. Când îmi spun „aleg” mă simt în control. L-am descoperit citind cartea „Alegerea” scrisă de Edith Eger. De la ea am învățat că pot alege orice vreau, inclusiv ce să simt. Bine, ăsta e un exercițiu greu, dar funcționează în special atunci când te confrunți cu lucruri mărunte care îți strică starea de spirit. Acolo chiar poți alege să simți diferit.

2.ÎNCĂ. Eram la un curs și am tot auzit acest cuvânt repetat. Nu știu cât de conștienți erau cursanții de puterea lui, dar pentru mine a făcut click. E un cuvânt aparent neînsemnat, dar cu o forță imensă. „Nu am reușit încă” lasă loc de speranță și de evaluare. Mă ajută să identific ce nu merge și să încerc iar, până ajung la rezultatul dorit.

3.PROCES/CĂLĂTORIE. E o plăcere enormă când ajungi la rezultatul dorit, dar durează puțin. Concentrarea pe proces aduce mult mai multe satisfacții. Și puterea necesară de ajunge unde îmi doresc. Contează să îmi văd obiectivul și să fac pași spre el. Lăsându-mă pradă procesului, pot să descopăr lucruri neașteptate. Mă redescopăr cu fiecare călătorie :)

4.SUNT. Am tot auzit de prezență conștientă, de a fi ACUM și AICI. Le-am ignorat cu succes mult timp, până mi-a căzut în mână cartea lui Erich Fromm, „A avea sau a fi?”. Poziționarea în „a fi”, conștientă, aduce un val unic de energie. 

5.ARMONIE. Când plec dintr-o zonă de armonie am răbdare să ascult, să înțeleg și să găsesc soluțiile potrivite. E starea de spirit spre care tind, care îmi oferă confort și spațiul de care am nevoie, din care, apoi, pot crea.

6.ASCULT. Mulți ani am auzit și atât. Auzi, te gândești și la ale tale, faci paralele între ce spune cel din fața ta și ce e în mintea ta etc. O prietenă, când povesteam cu ea, îmi spunea din când în când „Te ascult!”. Am întrebat-o de ce îmi spune asta. Pentru ea e o ancoră. Când mintea îi fuge în altă parte, „te ascult” o aduce înapoi, prezentă în conversație. 

7.CONȘTIENTIZARE. Sunt informații pe care le-am văzut sau citit de foarte multe ori. Sau am avut gânduri pe care nu le-am înțeles. Când mi se arată înțelesul lor profund, e magie. E putere. E un nou nivel de cunoaștere.

Tu ce cuvinte iubești. Ia-ți câteva minute și descoperă-le! Observă cum ele nu doar transformă felul în care te simți, ci și modul în care călătorești prin viață!

 

Înapoi la blog